Intronautov festival umjetnosti i psihoterapije

O Festivalu:

Ono što je zajedničko umjetničkom i psihoterapijskom procesu jeste kreativnost. Ono što je specifičan potencijal ljudskog bića jeste kreativnost. Patologija počinje kada biće izgubi sposobnost kreativnog adaptiranja na životne situacije i procese.

Ideja Festivala jeste da se kroz radionice, predavanja, performans, izložbe, koncerte, filmske projekcije… koje održavaju umjetnici i psihoterapeuti istakne značaj kreativnog procesa u svrhu dobrobiti i pojedinca i društva uopće.

Festival počinje u petak, 31.5., a završava se u nedjelju, 2.6., u prostoru caffe-galerije «Botaničar» i na Marulićevom trgu

Program:

Petak, 31.5.

19:00 Otvorenje!

izložba «PO PUTU» arhitekte i umjetnika Stipeta Šešelje; otvorenje Festivala; kratki razgovor sa autorom;

Predstavljanje Intronauta, programa festivala i učesnika;

19:30 Mali koncert – Natali Dizdar, glazbenica

Subota, 1.6.

15:00 – 17:00 Razgovor sa Igorom Grubićem, konceptualni mutimedijalni umjetnik

17:30 – 20:30 predavanje u sklopu predstavljanja «Crvene Knjige» C.G. Junga – Velimir B. Popović, jungovski psihoanalitičar, klinički psiholog i docent pri Odsjeku za psihologiju na Sveučilištu u Beogradu. Predavanje će se odnositi na imaginaciju kao osnovu kreativnosti – one u umjetničkom stvaranju i one u psihoterapijskom procesu. Jungova «Crvena knjiga», u tom smislu, spoj je terapije i umjetnosti.

21:00 – 23:00 plesnjak kao terapija sa Tihanom Strmečki, koreografkinjom

Nedjelja, 2.6.

12:00 – 14:00 – kava&čaj i poezija sa Jovankom Jelić, psihologinjom, geštalt i sistemska terapeutkinjom, pjesnikinjom, članica Udruženja književnika Srbije Autorica će kroz predstavljanje svoje poezije i kratke proze govoriti o odnosu psihoterapije i umjetnosti i o ucjeljivanju duše poezijom i pisanjem

15:00 – 17:00 Radionica: «Kreativnost i komunikacija» – Sonja Vuk, video umjetnica i profesorica na ALU u Zagrebu

Komunikacija onime što želimo izraziti ovisi o kreativnom odmaku od uobičajenog, općeg i neoosobnog. Jasnoća te naše komunikacije ovisi o autentičnosti pa time i originalnosti načina na koji se izražavamo. Ova radionica bavi se istraživanjem tih osobnih načina izražavanja. Polaznici će usvojiti neke od tehnika za poticanje kreativnosti te realizirati vlastite vizualne radove koje će, zatim, u igri otkrivanja, analizirati.

18:00 – 20:00 Radionica: «Dubinski crtež» – Goran Stojčetović, likovni umjetnik i osnivač udruženja Art Brut Serbia

Umjetnik će sa učesnicima radionice raditi na stvaranju zajedničke slike velikog formata po principu «Dubinskog crteža». Talent i znanje iz crtanja i slikanja nije potreban. Mogu učestvovati svi od srednjoškolskog uzrasta pa nadalje. Dubinski crtež je proces grupiranja i harmonizacije stvaralačkih izvora u čovjeku.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Scroll to Top