Knjiga: O smrti i životu: Art-psihoterapijski pristup suočavanja sa žalovanjem nakon gubitka djeteta

Osim što knjiga govori o iznimno važnoj temi gubitka djeteta i posljedicama tog gubitka, te njegova značaja na osobnoj i kulturološkoj razini, u knjizi je detaljno opisan proces žalovanja, prikazan je kreativan pristup psihoterapiji te je detaljno opisano 40 art-psihoterapijskih (geštaltističih) tehnika rada i 24 rituala koji se osim u samom procesu žalovanja mogu primijeniti u terapijskom radu sa različitim emocijama.

Knjiga „O smrti i životu“ svjedoči o iznimno osjetljivoj temi velike društvene značajnosti, nažalost zanemarene. Svjedoči o gubitku djeteta u trudnoći i o nastavku življenja nakon tog kobnog događaja.
U prvom dijelu knjige autorica, iznosi sirove crtice iz vlastitog dnevnika o žalovanju, o boli, preživljavanju i proživljavanju različitih dubokih emotivnih stanja koje žalovanje donosi sa sobom. Iskrena, emotivna priča potkrijepljena je svjedočanstvima drugih žena koje svojim hrabrim pričama svjedoče duboku bol, stigme društva, snagu i hrabrost preživljavanja i životne borbe.
U drugom dijelu autorica iznosi društvene stigme i teorijske postavke o smrti djeteta u trudnoći i procesu žalovanja. Naglašava važnost prihvaćanja i izražavanja te iznosi niz načina suočavanja s različitim emocijama tijekom žalovanja kroz perspektivu kreativnog pristupa psihološkom procesu žalovanja.
U posljednjoj cjelini opisano je 40 art-terapijskih vježbi koje se mogu provoditi tijekom godine žalovanja te niz rituala kako bi se olakšali i svjesno procesuirali gubitak djeteta i oproštaj, a samim time kako bi se otvorio prostor za novi, snažniji, svjesniji, mudriji i bogatiji život.
Sažetak:
Različita iskustva gubitka trudnoće
• Iskrena svjedočanstva procesa žalovanja
• Praktične smjernice što učiniti kada se najgore desi
• Teorijski značaj kreativnosti u psihoterapiji
• Niz tehnika i alata kako procesirati svoju bol
• 40 art-terapijski vođenih vizualizacija i vježbi koji vas vode kroz cijeli ciklus emocija koje se javljaju tijekom žalovanja
• 24 rituala sjećanja i otpuštanja
• Izlaz iz mraka u snažniji, svjesniji, mudriji život

“Knjiga „O smrti i životu” psihologinje i psihoterapeutkinje Ane Božac je izvanserijski pionirski tekst koji pokriva prostor do sada neistražen u našoj sredini. Knjiga je to o smrti prije života i o životu nakon smrti… Kako se svatko od nas tijekom života susreće s gubitkom voljenog bića, ovaj tekst, gotovo mogu reći udžbenik, pomoć je u prevladavanju mračnih stanja. Bez obzira na to jesmo li izgubili nekog tko je samo kratko bio dio našeg unutarnjeg života ili nekog tko je bio duže u našem životnom prostoru, ovaj tekst je neizbježna pomoć. Za očeve koji su izgubili nerođeno dijete da im pomogne razumjeti stanja u kojima se nalazi majka tog djeteta, za rodbinu i prijatelje da uče o tome da taj gubitak nije nešto preko čega se prelazi i ide dalje. Za sve druge da pronađu put kako dati prostor svojoj boli, poštivati ju, olakšati ju i na kraju prevladati. Ova je knjiga više od svjedočenja. Ona je pomoć svakome od nas koji se u svojim ordinacijama i psihoterapijskim uredima susrećemo sa situacijom gubitka jer nam daje u ruke niz alata s kojima možemo pomoći. Ta je knjiga profesionalna koliko i autobiografska i popunjava prazninu koja na tom području postoji u literaturi pisanoj na našem jeziku za samopomoć, kao i obavezno štivo svima koji su u pomagateljskim profesijama.”
Ljiljana Bastaić psihijatrica i psihoterapeutkinja, internacionalni trener za individualnu i bračnu terapiju

Adresa za narudžbu: www.anabozac.com/knjiga
Izdavač: APT STUDIO; Tiskara: Ispis d. o. o.;
Godina izdanja: 2020. Format 15 x 21 cm; Broj stranica 324; Meki uvez; ISBN 978-953-48920-0-8
Redovna cijena 210 kn

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Scroll to Top